Mé vzpomínky na listopad 1989…

15. 11. 2019 8:30:18
Nepatřím k těm, kteří tyto listopadové události předpovídali. Tenkrát mně bylo třicet jedna let a se ženou jsme se chystali odejít z republiky.

Samet nás zastihl, když jsme tak říkajíc „skákali na kufrech“. Demonstrací jsem se tehdy od počátku aktivně účastnil a oproti některým současným škarohlídům říkám, že toho nelituji a šel bych i po těch třiceti letech života s naší demokracií znovu. I když pravdou je, že jsem očekával jiný průběh těchto let.

Avšak k tématu. O probíhající revoluci jsem se dověděl nepřímo z televize a pravdou je, že tyto nepokoje se z Prahy pomalu přenášely do menších měst a obcí. A to také díky „spanilým jízdám“ studentů a herců.

Od kamaráda jsem byl informován, že první demonstrace v našem okolí se budou odehrávat v Karlových Varech před hlavní poštou. A tak jsme hned od prvních dnů začali dojíždět do Varů. Demonstrujících lidí přibývalo, a tak se hlavní řečníci (vzpomínám na pana J. Horníka či J. Konečného a další) přestěhovali pod tehdejší prodejnu ESO naproti Mléčnému baru. Byly zde vysoké květináče a na nich řečníci stáli a pronášeli k dychtivým posluchačům své projevy. Byly to nádherné okamžiky soudržnosti občanů republiky. Po řečnických výstupech jsme se zapálenýma svíčkami šli v průvodu před krajské sídlo KSČ, dnes OSSZ. Zde na nás již čekali příslušníci SNB s plastovými štíty a pendreky. Ke střetu ale, bohu díky, nikdy nedošlo. Pokojně jsme vždy položili svíčky na schody dnešní VZP a rozešli se.

V našem Ostrově jsem ale prvně při demonstraci zažil zvláštní mrazení, a to, když jsem se chtěl účastnit protestu na Mírovém náměstí, a v prvních řadách demonstrujících před schody DK stáli aktivní komunisté. Nebo přesněji ti, kteří o sobě říkali, že jsou jen u komunistů. Šel jsem tenkrát raději domů.

A jestli jsem měl někdy strach? Po vyhlášení generální stávky za mnou přišli chlapi z dílny, a že tedy jdeme, ať je vedu. Tehdy jsem opravdu trochu zaváhal při vzpomínce na svoji rodinu a představě možných následků pro ni. Synovi bylo tenkrát pár měsíců. Ale šel jsem a jsem moc rád, za toto své rozhodnutí. Třebaže jsem vnímal také zodpovědnost za své pracovně podřízené.

Ale v následujících letech přišly větší rány od života, když se spustil internet a já ve svazcích StB četl jména známých včetně jejich rodných čísel a „pracovního“ zařazení. To je ovšem jiná kapitola, i když důležitá. A pravdou také je, že tehdejší komunisté ve vedoucích funkcích státních podniků i v našem okolí velice úspěšně privatizovali tyto majetky. Ale kdo jiný byl více informován o možnostech nové doby? Rodinný přítel z tehdejšího západního Německa poukazoval na poválečnou situaci tam, když se příslušníci tehdejší vládní strany dostávali do vysokých politických funkcí. Dějinnou pravdou je, že se tak děje ve všech státech, kde padne totalita. Pak už záleží jen na tom, jak se v následujícím čase naloží s neznámou svobodou a demokracií. Myslím si, že v tom tápeme dodnes.

Vzpomínám také na léta, která předcházela sametu. Když jsem v osmdesátých letech po škole nastoupil do zaměstnání, začaly zmatky v řadách komunistů po nástupu pana Gorbačova. Bylo to směšné, ale dalo se tušit, že se něco děje. Vše začalo gradovat po pověstném projevu M. Jakeše na Červeném Hrádku. Popravdě, při poslechu těchto myšlenek, přehrávaných z magnetofonového pásku, jsem si myslel, že je to jakési imperialistické zesměšňování od undergroundu. Opak byl pravdou, a o to děsivější.

V době mého působení ve státních či národních podnicích mi byl také nabízen vstup do KSČ, ale vždy jsem odmítl, třebaže mi bylo řečeno (zcela na rovinu), že nedostanu vyšší post vedoucího, než byl mistr. Neměl jsem s tím problém. Už tenkrát jsem jaksi spřádal plány své budoucnosti v jiné zemi. Někteří moji kamarádi už tuto myšlenku s úspěchem uskutečnili. Možná i to mi pomohlo tuto absurdní dobu brát s nadhledem. Dnes se doba před a po bohužel porovnává jen těmi frontami na banány. Ale velice těžko se vysvětluje či popisuje TO neskutečné dusno těchto časů. Kamarád z vojny říkával, že ani plasticky se nedá tato absurdita vytvořit.

Možná by bylo dobré také vzpomenout na úsměvné momentky z prvních rozhodnutí OF v Ostrově. Tedy s nutností vyměnit stávajícího předsedu a místopředsedu MNV. Tenkrát se OF Ostrov scházelo v T-klubu v DK. Mluvčí OF pan F. Jankovský vyslovil tuto nutnost a zároveň očekával návrhy na obsazení daných postů. Po delším váhání z pléna zazněla otázka, jaký má takový úředník plat. A po odpovědi všichni v sále seděli a koukali se na své boty. Dnes je tento postup komický, ale tenkrát se vše dělo bez zkušeností dnešní doby a vše se dělo živelně, a tak říkajíc od srdce. Ale tak, jak je historií potvrzeno, s revolucí čistých srdcí paralelně ve stínu událostí, jak výše popisuji, probíhalo přerozdělování opravdové moci a majetků.

Ono je těžko o těchto událostech psát. Stále se objevují nové vzpomínky v různých životních situacích. A pravda je, že každý názor je více méně subjektivní a jsou pamětníci, kteří se mnou nebudou souhlasit. Toto jsou jen moje nesouvislé vzpomínky a názory na tu zvláštní dobu.

Ale jsem optimista. Kvalita našich současných životů se s kvalitou života před sametem nedá srovnat. To, že nikdy nebudeme se sebou spokojeni, je zákonité. Ale tvrdit, že před sametem bylo lépe, je do nebe volající hloupost. Jak říkám, nejde jen o ty fronty na banány, ale o to neskutečné všeobjímající a bohužel současné generaci těžko vysvětlitelné dusno. O to je to právě v současné době, kdy nám vůbec nevadí, že nám vládne bývalý člen StB, ještě více nebezpečné. Nyní pro změnu za naturálie prodáváme svoji svobodu.

Lidové moudro říká, že král myslí i na zítřek. Naši současní politici vládnoucí s naší podporou myslí, bohužel, jen na hodinu dnešního dne.

Jak tento článek vznikl? Byl jsem redakční radou města Ostrovského měsíčníku vyzván, abych sepsal, coby pamětník, jak vzpomínám na listopad 1989 v Ostrově. Pro nedostatek místa na stránkách měsíčníku byl příspěvek krácen, a tak se chci o některé vzpomínky v plném rozsahu podělit na mém blogu.

Autor: Josef Železný | pátek 15.11.2019 8:30 | karma článku: 20.55 | přečteno: 728x

Další články blogera

Josef Železný

Dánská královna na Pražském hradě? Krásná to myšlenka…

Před cca osmi sty lety byla za dánského krále Valdemara II. provdána česká princezna Markéta Přemyslovna, dcera Otakara I... Následně převzala jméno Dagmar Dánská (asi 1186 – 24. 5. 1212) a stala se dánskou královnou.

23.1.2024 v 8:33 | Karma článku: 11.06 | Přečteno: 248 | Diskuse

Josef Železný

Tatíček Masaryk o Rusku: Nepřítel mého nepřítele je můj přítel

Masaryk při svém odjezdu z Ruska promlouval k legionářům, hovořil o přístupu k zemi i vzniku nového státu...

9.1.2024 v 8:30 | Karma článku: 5.78 | Přečteno: 131 | Diskuse

Josef Železný

Africké imigranty zcela chápu!

Evropa již desítky let pomáhá(?) africkým zemím dostat se z bídy. Vidí v tomto sebemrskačství, jakési odčinění za staletí drancování a obchodování s černými otroky.

19.10.2023 v 8:41 | Karma článku: 27.76 | Přečteno: 723 | Diskuse

Josef Železný

Voyager a Bůh

Všeobecné vnímání křesťanského Boha je obraz bělovlasého, vousatého dědy, kolem něhož rotují prdelatí andílci. A On sedě na obláčku trpělivě naslouchá našim steskům a přáním. Velice dojemné a milé.

3.10.2023 v 8:33 | Karma článku: 12.33 | Přečteno: 266 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 |

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 73 | Diskuse

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 11.42 | Přečteno: 118 | Diskuse

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 21.71 | Přečteno: 327 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.69 | Přečteno: 462 | Diskuse
Počet článků 37 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 854

Mezi lety 2014 až 2018 jsem působil jako starosta a místostarosta města Ostrova (Karlovarský kraj), předtím jsem byl rovněž člen rady tohoto města. Většinu své profesní dráhy jsem však strávil v soukromém sektoru jako podnikatel a jednatel obchodní společnosti. Mezi oblast mého zájmu patří především dějiny, podnikání a politika. Jsem ženatý a mám syna, který studuje doktorát na univerzitě v Plzni.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...